Nieuws

24.09.2014 Nieuwe openbare sportaccommodatie in Zwolle Vandaag is de nieuwe, openbare sportaccommodatie op het terrein van hogeschool Windesheim in Zwolle officieel geopend. lees meer ›

@Sproetjeswerk

   
  26 december '13
   

  Sproetjes #3

  Workshop illustratie

  Wat is eigenlijk een illustratie? 


  Met deze vraag kwam een groepskracht van de Jenapleinschool naar Sproetjeswerk. Samen met de vraag of er misschien een leuke aanpak te verzinnen viel om kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 12 jaar meer inzage te geven over de toegevoegde waarde van illustraties.

  Binnen het project 'De Kinderboekenweek' gaan de bovenbouwers een echt boek maken. Hiervoor moeten ze zelf teksten schrijven en illustraties maken. Maar hoe doe je dit precies? De leerlingen kregen als voorbereiding workshops aangeboden van mensen die zich dagelijks bezighouden met het schrijversvak en vormgeving.

  Sjoerd Litjens, schrijver en (sport)journalist gaf een workshop waarin de kinderen werden uitgedaagd hun eigen schrijftalenten te ontdekken. Sproetjeswerk liet de kinderen ervaren hoe het is om een stukje tekst te kunnen verduidelijken door een afbeelding te maken.

  Insteek workshop illustratie
  Nadat er een korte lezing is gegeven in de GVR (grote viering ruimte) gaan de bovenbouwers aan de slag met een echte opdracht zoals illustratoren deze ook krijgen. Vooraf hebben de leerlingen in de lezing gezien hoe ik en andere illustratoren werken en welke technieken er allemaal mogelijk zijn.

  Aan de slag
  Alle leerlingen konden kiezen uit twee korte teksten. (mus en merel/merel en mier)
  Daarnaast lagen er verschillende tekenmaterialen klaar om de illustraties te kunnen maken. Tijdens het creeëren liep ik de verschillende klassen in om de leerlingen tips te geven of een beetje op weg te helpen.

  Na 1,5 uur moesten de leerlingen stoppen en werden alle creaties (nog niet allemaal klaar) bij elkaar gelegd. Samen bespraken we de mooie resultaten. Tot slot liet ik de leerlingen zien hoe ik dezelfde opdracht had uitgewerkt.

  Met beide workshops hopen we dat de leerlingen genoeg bagage hebben gekregen om bezig te gaan met het boek dat elke groep uit de bovenbouw gaat maken.

   

  deel deze pagina:

  Copyright 2019 | Sproetjeswerk

  Zwolle | Marketing & Communicatiebureau | grafisch ontwerpbureau | Overijssel
  Leliestraat 14 8012 BR Zwolle | M 06 418 747 44 | info@sproetjeswerk.nl | www.sproetjeswerk.nl |
  ALGEMENE VOORWAARDEN | Kvk 51582775